دسته " دستهبندی نشده "
بادنما و بادسنج
wind flags & Wind Indicator
زمانی که تصمیم به تیراندازی در فضای باز می گیریم در واقع تصمیم گرفته ایم که خود را در مواجهه با چالشی به نام باد قرار دهیم ، این چالشی است که تیراندازان حرفه ای به خوبی آن را درک میکنند و تنها عده محدودی از تیراندازان به خوبی با این چالش سازگار می شوند و حتی این چالش را به لذت بزرگی در تیراندازی بدل می کنند .
در تیراندازی بنچ رست استفاده از بادنما طبق قوانین منعی ندارد و تیراندازان با ساخت و استفاده از انواع بادنما ها که بعضا بسیار ابتکاری نیز هستند امتیازات خود را به شکل چشمگیری افزایش می دهند.
مقالات زیر می توانند به شما برای تیراندازی در باد کمک کنند :
قوانین مسابقه بنچ رست گروپ ( جمع تیر )
Air Rifle Benchrest Group Rules
قوانین ایمنی
• تیرانداز نمی تواند سلاح خود را بدون کاور و یا هاردکیس در محل مسابقه حمل کند. این محیط شامل محل پارک وسایل نقلیه ، سالن های محل مسابقه و کلیه محیط های عمومی می باشد. هرگونه مسلح سازی ، نشانه روی و استفاده از سلاح در محیط های عمومی مجاز نمی باشد. عدم رعایت این موارد منجر به دریافت اخطار و یا حذف تیرانداز از مسابقه خواهد شد. تغییر در تنظیمات فنی تفنگ و قدرت آن در زمان مسابقه پس از مرحله بازرسی تجهیزات و دریافت تاییدیه بازرسی، مجاز نمی باشد. محرز شدن این موضوع بدون اخطار منجر به رد صلاحیت تیرانداز و حذف از مسابقه می شود.
• برای برگزاری ایمن و منظم مسابقه توجه به علایم درج شده و راهنمایی داوران ضروری است.
قوانین ایمنی میدان مسابقه
• تا زمان فراحوانی تیرانداز توسط داوران خط ، هیچ تیراندازی حق ورود به میدان مسابقه (مکان مشخص شده برای تیراندازی به اهداف) را ندارد.
• در زمان ورود به میدان ، سلاح درون کاور و یا هاردکیس بر روی زمین و پشت میز قرار می گیرد. بعد از اتمام زمان قرارگیری تجهیزات جانبی (رست و بادنما و … ) و تأیید ایمنی میدان و با اعلام داور خط مبنی بر قرارگیری سلاح ها ، تیراندازمجاز به قرار دادن سلاح بر روی میز خواهد بود. ساچمه گذاری سلاح ها تا زمان اعلام داور خط شروع مسابقه مجاز نمی باشد. ساچمه گذاری سلاح و خشاب قبل از ورود به میدان مسابقه مجاز نبوده و خشاب/خشاب ها باید به صورتی بر روی میز قرار گیرد که برای داوران خط آتش از نظرخالی بودن قابل رؤیت باشد. مسلح سازی سلاح تا زمان اعلام شروع مسابقه توسط داور خط مجاز نبوده و در صورت رعایت نکردن این موضوع ، تیرانداز بدون اخطار رد صلاحیت شده و از مسابقه حذف خواهد شد.
• استفاده از ایرماف ، ایرپلاک و هدست در زمان مسابقه توسط تیرانداز مجاز نمی باشد.
شلیک قبل از شروع و یا بعد از پایان یافتن زمان مسابقه (صدای سوت شروع و پایان یا اعلام فرمان های اضطراری داور مسابقه) مجاز نمی باشد. عدم رعایت این موضوع منجر به دریافت اخطار کسر جریمه و یا حذف تیرانداز از مسابقه با نظر کمیته داوری می شود.
• در زمان های اضطراری و یا بررسی کارت اهداف از طرف داوران خط / افسر میدان در خطوط آتش ، با اعلام داور همه تیراندازان ملزم به ایمن سازی سلاح های خود خواهند بود. این کار با ایمن سازی سلاح (باز کردن گلن و خارج سازی خشاب) و قرار دادن پرچم ایمنی در لوله تفنگ توسط تیراندازان انجام می شود.
نحوه اجرا :
- در این رقابت تیراندازان ۵ گروپ ۵ شات در کارت های مخصوصی که در زیر نمونه آن را می بینید تیراندازی می کنند .
- زمان تیراندازی به هر کارت ۷ دقیقه است .
- هر تیرانداز در هر راند تنها به یک کارت تیراندازی خواهد نمود (۵ شات در باکس کارت اصلی و هر تعدادی در سایتر هایی که جدا نصب می شوند ).
نحوه امتیازدهی:
- اندازه گروپ تیراندازان توسط داوران مجرب و بوسیله کولیس اندازه گیری می شود .
- هر کارت توسط سه داور اندازه گیری و میانگین سه رای مکتوب شده داوران به عنوان رکورد تیرانداز ثبت خواهد شد .
- گروپ بصورت CTC یعنی مرکز تا مرکز دورترین شات ها اندازه گیری می شود (استفاده از کالیبرهای کوچکتر مزیتی محسوب نمیشود زیرا برای محاسبه CTC به اندازه قطر کالیبر مورد استفاده از گروپ مورد نظر کسر می شود )
- مجموع سایز گروپ ۵ کارت تیراندازان بصورت میانگین در جدول نتایج نهایی اعلام خواهد شد .
- همه گروپ ها بر حسب میلی متر و moa ثبت می شوند .
شکست تساوی:
- چنانچه دو یا چند شرکت کننده دارای گروپ های هم اندازه در کارت اول، دوم، سوم، چهارم یا پنجم از یک مسافت معین باشند، شرکت کننده با جمع امتیاز بهتر، بالاتر از شرکت کننده با جمع امتیاز بدتر قرار می گیرد و در این مورد نزدیکی شات ها به مرکز سیبل مورد نظر هم به کمک تیرانداز می آید. بدین ترتیب اصطلاحاً می گوییم، امتیازات مساوی شکسته شده است.
- چنانچه دو یا چند شرکت کننده دارای گروپ های هم اندازه باشند، جمع امتیازات هرکدام باید با دقتی گزارش شود، که امتیاز مساوی شکسته شود ( به عبارت دیگر تا تعداد رقم اعشاری محاسبه و گزارش شود که جمع امتیاز بزرگتر از جمع امتیاز کوچکتر تمییز داده شود). اگر از این طریق هم امتیاز مساوی شکسته نشد، شرکت کننده ای که کوچک ترین اندازه گروپ را شلیک کرده است، جلو تر از دیگر شرکت کنندگان قرار می گیرد .
جریمه ها:
- شلیک کمتر از ۵ منجر به افزایش یک MOA معادل ۱.۴۵ سانت به گروپ می شود و شاخص این امر برگه های متحرک نصب شده پشت کارت و بررسی تیم داوری می باشد .
- هر شرکت کننده ای که متوجه شلیک متقاطع رقیبش به سیبل خود شود، باید موضوع را بلافاصله به افسر میدان (فرد مسئول میدان تیراندازی که وظیفه اش نظارت بر تمامی امور مربوط به تیراندازی در خط آتش است) گزارش دهد.
- هر شرکت کننده ای که به دلیل گزارش کردن شلیک متقاطع رقبایش و یا هر دلیل غیرقابل پیش بینی دیگری (به غیر از عمل نکردن یا خرابی تفنگ) زمان را از دست بدهد، به ایشان زمان اضافه جهت تکمیل تیراندازی تعلق می گیرد؛ زمان تخصیص داده شده برابر با زمان تلف شده می باشد و افسر میدان ، مسئول یادداشت کردن زمان تلف شده تحت شرائط فوق می باشد. در صورت امکان، افسر میدان باید محل دقیق شلیک های متقاطع را شناسایی و کتباً یادداشت می نماید و سپس تیرانداز مورد نظر را جهت تکمیل گروپش با شلیک به سیبل هدایت کند .
- وقتی که مسئولین مسابقات، یک شلیک متقاطع (کراس فایر) یعنی شلیک به کارت تیرانداز دیگر را تشخیص دهند که توسط فردی که شلیک متقاطع را انجام داده اعلام نشده است مبدا شلیک های متقاطع را تعیین کرده و محل و موقعیت بنچ (میز شلیک) را شناسایی می کنند. چنانچه مجموع شلیک های فرد شلیک کننده به سوی سیبل خود و سیبل دیگری (هدف مورد اصابت شات متقاطع) از تعداد شلیک های مجاز بیشتر باشد، آنگاه جریمه در نظر گرفته می شود. در قانون این مسابقات، جریمه در نظر گرفته شده برای عدم اعلام شلیک متقاطع توسط فرد شلیک کننده ، عدم ثبت امتیاز یا اندازه گروپ برای کل اعضای تیم است و در صورت اعلام ۱ moa به اندازه گروپ وی افزوده خواهد شد.
کارت هدف مسابقات گروپ ( جمع تیر )تفنگ های بادی – ۵۰ متر
اولین مسابقه سیلوئت تفنگ بادی در ایران – IRBR
(سیلوئت سرعتی با تفنگ بادی)
۲۵ و۲۷ مهر ۹۷
شهرستان کردکوی

image description
انجمن بنچ رست ایران برای اولین بار در ایران مسابقات سرعتی تفنگ بادی Speed Silhouette را در شهرستان کردکوی استان گلستان برگزار کرد .
این مسابقات که در دو مرحله برگزار شد در روز چهارشنبه ۲۵ مهر ۹۷ با مسابقه دوستانه و با هدف آشنایی بیشتر تیراندازان با سیلوئت سرعتی برگزار شد .
تصاویر مسابقه سیلوئت ۲۵ مهر ۹۷
اهداف استاندارد این رشته که توسط انجمن IRBR تولید شد
مسابقه روز جمعه ۲۷ مهر پس از مسابقه بنچ رست ۵۰ متر در باشگاه بنچ رست کردکوی برگزار گردید
با تشکر از زحمات مسئول محترم اهداف میدانی کردکوی آقای حمید منوچهری که مسئول این دوره از مسابقات بودند
نفرات برتر اولین دوره مسابقات سیلوئت سرعتی
مقام اول : سید حسین جلالی با ایمپکت از بندرگز با رکورد ۱:۰۴ دقیقه
مقام دوم : سمیر نادرپور با سلاح کریکت از بابل با رکورد ۱:۱۷ دقیقه
مقام سوم : محمد گرجیان با کرال مگا از بابلسر با رکورد ۱:۵۶ دقیقه
با تشکر از آقای میلاد روستایی که در اجرای این مسابقه زحمات زیادی کشیدند
تیراندازی سرعتی سیلوئت
Speed Silhouette
تیراندازی سرعتی سیلوئت یا Speed Silhouette که با نام Metallic silhouette نیز شناخته می شود نوعی از تیراندازی است که طی آن اهدافی شبیه به حیوانات ( با نام های Chicken مرغ – Pig خوک – Turkey بوقلمون – Ram قوچ ) در فواصل مختلف قرار میگیرند و تیراندازان برای ناک داون کردن آنها در کوتاه ترین زمان به سمت آنها تیراندازی می کنند .
بسیاری از کشورها در حال حاضر توسط انجمن های بنچ رست یا فیلد تارگت و یا دیگر گروه های فعال خود این مسابقات را با تغییراتی نسبت به هم برگزار می کنند و حتی تماشای آن نیز مورد استقبال علاقمندان زیادی قرار می گیرد .
این مسابقات معمولا در کلاس های مختلف air pistol – black – powder firearms, modern handguns modern rifles – rifle airguns برگزار می شود .
Silhouette از یک رشته قدیمی مکزیکی به نام “siluetas metalicas”، که از اوایل دهه ۱۹۰۰ آغاز شده بود، الهام گرفته شد .
در سال ۱۹۴۸ برای اولین بار از اهداف فلزی بجای حیوانات واقعی در یک رقابت در شهر مکزیکو استفاده شد .
اولین silhouette range در سال ۱۹۶۷ در Nogales, Arizona امریکا ساخته شد .
رشد آن تا سال ۱۹۷۰ ثابت بود تا آنکه انجمن NRA وارد این فعالیت شد .
با ورود انجمن ملی تفنگ امریکا به امر توسعه و سازماندهی این رشته رشد سلوئت بسیار شدت گرفت و علاقمندان زیادی این رشته را بدلیل هزینه پایین تر و هیجان زیاد انتخاب کردند یا لااقل آن را به عنوان یک تفریح حرفه ای برگزیدند .

در حال حاضر ۲۶ کشور عضو وجود دارد. اروپا: اتریش، بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، فنلاند، فرانسه، آلمان، مجارستان، ایرلند، ایتالیا، لیتوانی، مالت، نروژ، روسیه، سوئد، سوئیس، هلند. دیگر: استرالیا، برزیل، نامیبیا، نیوزیلند، فیلیپین، آفریقای جنوبی، سریلانکا، ایالات متحده آمریکا، زیمبابوه.
یکی از کشورهای فعال در حوزه ایالات متحده است




Cathy Winstead-Severin shooting high power silhouette.
Creedmoor position
سلاح بنچ رست Airgun Benchrest
سلاح های مورد استفاده در رشته های مختلف بنچ رست سفارشی و بهینه سازی می شوند و تیراندازان این رشته در زمینه بهینه سازی سلاح های خود و علوم مرتبط آگاهی دارند. بیشتر تیراندازان بنچ رست در سلاح های گلوله زنی (center fire) مهمات خود را به صورت دستی و با توجه به بهینه سازی های انجام شده روی سلاح خود آماده می کنند. در رشته سلاح های ریم فایر (Rim fire) طبق قوانین، آماده سازی دستی مهمات توسط تیرانداز غیرمجاز است .
قنداق سلاح های بنچ رستی دارای مشخصه های ظاهری خاصی است ، قسمت زیربچه قنداق دارای سطحی کاملا صاف و پهن است و این قسمت با زیر قسمت انتهای قنداق کاملا همراستا یا کاملا موازی هستند و بطور کلی تخت بودن قسمت هایی از سلاح که روی رست ها قرار می گیرند برای تخلیه ریکویل (برگشت و لگد سلاح) بسیار با اهمیت می باشد .
با توجه به تکنین نوتاچ که مورد توجه عموم تیراندازان این رشته می باشد سلاح های بنچ رست بطور معمول دارای قبضه هایی هستند که مزاحم ماشه کشی نبوده و یا فاقد گریپ (قبضه) هستند .

گالری سلاح های بنچ رست
رست عقب Rear Bags
استفاده از انواع کیسه های چرمی و پارچه ای در طول سالها باعث شد تا تیراندازان به نکات بسیار حائز اهمیتی در این زمینه پی ببرند.
جنس پارچه ریربگ ها باید مانع ریکویل یا عقب روی سلاح نباشد (یکی از نکاتی که باعث تغییر poi یا نقطه برخورد می شود) همچنین استفاده از انواع محتویات داخل کیسه شن نیز باعث شد تا تیراندازان بیشتر از مواد ریزتر مانند کرومیت برای پر کردن ریربگ ها استفاده کنند زیرا وضعیت فشار وزنی زیر قنداق را در حالت ثابت تری حفظ می کند و توزیع وزنی بهتر نیز باعث دقت بیشتر سلاح می گردد.
۷۵ یارد آزاد – ۶۸.۵ متر و بدون محدودیت قدرت (extreme)
قوانین ایمنی
• تیرانداز نمی تواند سلاح خود را بدون کاور و یا هاردکیس در محل مسابقه حمل کند. این محیط شامل محل پارک وسایل نقلیه ، سالن های محل مسابقه و کلیه محیط های عمومی می باشد. هرگونه مسلح سازی ، نشانه روی و استفاده از سلاح در محیط های عمومی مجاز نمی باشد. عدم رعایت این موارد منجر به دریافت اخطار و یا حذف تیرانداز از مسابقه خواهد شد. تغییر در تنظیمات فنی تفنگ و قدرت آن در زمان مسابقه پس از مرحله بازرسی تجهیزات و دریافت تاییدیه بازرسی، مجاز نمی باشد. محرز شدن این موضوع بدون اخطار منجر به رد صلاحیت تیرانداز و حذف از مسابقه می شود.
• برای برگزاری ایمن و منظم مسابقه توجه به علایم درج شده و راهنمایی داوران ضروری است.
قوانین ایمنی میدان مسابقه
• تا زمان فراحوانی تیرانداز توسط داوران خط ، هیچ تیراندازی حق ورود به میدان مسابقه (مکان مشخص شده برای تیراندازی به اهداف) را ندارد.
• در زمان ورود به میدان ، سلاح درون کاور و یا هاردکیس بر روی زمین و پشت میز قرار می گیرد. بعد از اتمام زمان قرارگیری تجهیزات جانبی (رست و بادنما و … ) و تأیید ایمنی میدان و با اعلام داور خط مبنی بر قرارگیری سلاح ها ، تیراندازمجاز به قرار دادن سلاح بر روی میز خواهد بود. ساچمه گذاری سلاح ها تا زمان اعلام داور خط شروع مسابقه مجاز نمی باشد. ساچمه گذاری سلاح و خشاب قبل از ورود به میدان مسابقه مجاز نبوده و خشاب/خشاب ها باید به صورتی بر روی میز قرار گیرد که برای داوران خط آتش از نظرخالی بودن قابل رؤیت باشد. مسلح سازی سلاح ( باز کردن اهرم مسلح کننده حتی بدون قرارگیری ساچمه) تا زمان اعلام شروع مسابقه توسط داور خط مجاز نبوده و در صورت رعایت نکردن این موضوع ، تیرانداز بدون اخطار رد صلاحیت شده و از مسابقه حذف خواهد شد.
• استفاده از ایرماف ، ایرپلاک و هدست در زمان مسابقه توسط تیرانداز مجاز نمی باشد.
شلیک قبل از شروع و یا بعد از پایان یافتن زمان مسابقه (صدای سوت شروع و پایان یا اعلام فرمان های اضطراری داور مسابقه) مجاز نمی باشد. عدم رعایت این موضوع منجر به دریافت اخطار کسر جریمه و یا حذف تیرانداز از مسابقه با نظر کمیته داوری می شود.
• در زمان های اضطراری و یا بررسی کارت اهداف از طرف داوران خط / افسر میدان در خطوط آتش ، با اعلام داور همه تیراندازان ملزم به ایمن سازی سلاح های خود خواهند بود. این کار با ایمن سازی سلاح (باز کردن گلن و خارج سازی خشاب) و قرار دادن پرچم ایمنی در لوله تفنگ توسط تیراندازان انجام می شود.
کلاس ۷۵ یارد آزاد extreme :
• استفاده از هر نوع تفنگ بادی با سیستم دستی یا خودکار مجاز می باشد.
• سیستم قدرتی سلاح می تواند فنرپیستون یا PCP باشد.
• استفاده از قنداق های اصلی یا سفارشی و دست ساز مجاز است.
• نصب رگولاتور خارجی و داخلی ، وزنه لوله ، ایراستریپر سر لوله و پد های زیر بچه قنداق مجاز است ( این تجهیزات جانبی در وزن کلی تفنگ محاسبه می شود ) .
• محدودیتی برای اندازه و حجم مخزن هوا ( air cylinder ) وجود ندارد (مخزن هوای جدا از تفنگ مجاز نیست ومخزن باید یکی از قطعات سلاح و در مجموع وزن کلی آن باشد(. استفاده از مخزن دست ساز وغیر استاندارد مجاز نمی باشد.
• استفاده از دوربین با هر بزرگنمایی مجاز است.
• محدودیتی برای حداکثر وزن تفنگ به همراه متعلقات وجود ندارد.
• قدرت خروجی سلاح محدودیتی ندارد.
• فاصله تیراندازی ۷۵ یارد – ۵۸/۶۸ متر است.
• کارت هدف در این کلاس در اندازه ۷۶ * ۹۶ سانتیمتر بوده و شامل ۲۵ هدف در پنج ردیف و ۵ هدف قلق در قسمت پایینی کارت هدف است.
• برای هر تیرانداز یک کارت هدف و ۳۰ دقیقه زمان برای تکمیل آن در نظر گرفته شده است که این زمان شامل اهداف قلق هم می شود.
کارت هدف در این کلاس در اندازه ۷۶ * ۹۶ سانتیمتر بوده و شامل ۲۵ هدف در پنج ردیف و ۵ هدف قلق در قسمت پایینی کارت که با خطی از قسمت اهداف امتیازی جدا شده است می باشد ۳۰ دقیقه زمان برای تکمیل این کارت برای تیراندازان در نظرگرفته شده است که شامل اهداف قلق هم می شود. شلیک به اهداف قلق به هر تعداد مجاز است اما تنها یک شلیک برای هر هدف امتیازی مجاز است. شلیک بیشتر از ۲۵ شلیک مجاز به هدف های امتیازی ۱۰ امتیاز منفی دارد.
امتیازدهی کلاس ۷۵ یارد :
با توجه به متفاوت بودن کارت هدف در این کلاس با هدف کلاس ۲۵ متر ، قوانین زیر معیار ثبت امتیاز در این کلاس می باشند :
- برخورد به رینگ مرکزی X محاسبه می شود.
- تنها شلیک هایی که به داخل رینگ هدف های اصلی برخورد کنند مورد محاسبه قرار می گیرند.
- برای شلیک هایی که بیرون از رینگ های امتیازی برخورد کند ، تنها ۳ امتیاز محاسبه می شود.
- برای هر هدف امتیازی تنها یک شلیک مجاز است.
- برای هر شلیک بیشتر از ۲۵ شلیک مجاز ، ۱۰ امتیاز کسر جریمه محاسبه می شود.
- شلیک های انجام شده به هدف های قلق اگر از خط جدا کننده بالاتر و در بخش هدف های امتیازی برخورد کند ، به عنوان شلیک به هدف های امتیازی محاسبه می شوند.
- بالاترین امتیاز ۲۵۰ با ۲۵X می باشد.
برخورد ساچمه با رینگ مرکزی حائز امتیاز X و برخورد ساچمه با دایره قرمز رنگ کوچک حائز امتیاز ۱۰ می باشد
ساچمه :
• ساچمه های مورد استفاده باید از جنس سرب و در کالیبرهای ۰.۱۷۷ – ۰.۲ – ۰.۲۲ اینچ باشند.
رست ها و کیسه شن ها:
استفاده از رست یا کیسه شن دو تکه یا یک تکه مجاز است .
به طور کلی رست جلو محدودیتی از نظر وزن ، مواد ساخته شده و نوع طراحی ندارد و قفل نمودن سلاح داخل فک رست یا تثبیت آن توسط بند و … در رست و کیسه شن مجاز است .
قوانین مسابقه بنچ رست گروپ ( جمع تیر )
Air Rifle Benchrest Group Rules
قوانین ایمنی
• تیرانداز نمی تواند سلاح خود را بدون کاور و یا هاردکیس در محل مسابقه حمل کند. این محیط شامل محل پارک وسایل نقلیه ، سالن های محل مسابقه و کلیه محیط های عمومی می باشد. هرگونه مسلح سازی ، نشانه روی و استفاده از سلاح در محیط های عمومی مجاز نمی باشد. عدم رعایت این موارد منجر به دریافت اخطار و یا حذف تیرانداز از مسابقه خواهد شد. تغییر در تنظیمات فنی تفنگ و قدرت آن در زمان مسابقه پس از مرحله بازرسی تجهیزات و دریافت تاییدیه بازرسی، مجاز نمی باشد. محرز شدن این موضوع بدون اخطار منجر به رد صلاحیت تیرانداز و حذف از مسابقه می شود.
• برای برگزاری ایمن و منظم مسابقه توجه به علایم درج شده و راهنمایی داوران ضروری است.
قوانین ایمنی میدان مسابقه
• تا زمان فراحوانی تیرانداز توسط داوران خط ، هیچ تیراندازی حق ورود به میدان مسابقه (مکان مشخص شده برای تیراندازی به اهداف) را ندارد.
• در زمان ورود به میدان ، سلاح درون کاور و یا هاردکیس بر روی زمین و پشت میز قرار می گیرد. بعد از اتمام زمان قرارگیری تجهیزات جانبی (رست و بادنما و … ) و تأیید ایمنی میدان و با اعلام داور خط مبنی بر قرارگیری سلاح ها ، تیراندازمجاز به قرار دادن سلاح بر روی میز خواهد بود. ساچمه گذاری سلاح ها تا زمان اعلام داور خط شروع مسابقه مجاز نمی باشد. ساچمه گذاری سلاح و خشاب قبل از ورود به میدان مسابقه مجاز نبوده و خشاب/خشاب ها باید به صورتی بر روی میز قرار گیرد که برای داوران خط آتش از نظرخالی بودن قابل رؤیت باشد. مسلح سازی سلاح تا زمان اعلام شروع مسابقه توسط داور خط مجاز نبوده و در صورت رعایت نکردن این موضوع ، تیرانداز بدون اخطار رد صلاحیت شده و از مسابقه حذف خواهد شد.
• استفاده از ایرماف ، ایرپلاک و هدست در زمان مسابقه توسط تیرانداز مجاز نمی باشد.
شلیک قبل از شروع و یا بعد از پایان یافتن زمان مسابقه (صدای سوت شروع و پایان یا اعلام فرمان های اضطراری داور مسابقه) مجاز نمی باشد. عدم رعایت این موضوع منجر به دریافت اخطار کسر جریمه و یا حذف تیرانداز از مسابقه با نظر کمیته داوری می شود.
• در زمان های اضطراری و یا بررسی کارت اهداف از طرف داوران خط / افسر میدان در خطوط آتش ، با اعلام داور همه تیراندازان ملزم به ایمن سازی سلاح های خود خواهند بود. این کار با ایمن سازی سلاح (باز کردن گلن و خارج سازی خشاب) و قرار دادن پرچم ایمنی در لوله تفنگ توسط تیراندازان انجام می شود.
نحوه اجرا :
- در این رقابت تیراندازان ۵ گروپ ۵ شات در کارت های مخصوصی که در زیر نمونه آن را می بینید تیراندازی می کنند .
- زمان تیراندازی به هر کارت ۷ دقیقه است .
- هر تیرانداز در هر راند تنها به یک کارت تیراندازی خواهد نمود (۵ شات در باکس کارت اصلی و هر تعدادی در سایتر هایی که جدا نصب می شوند ).
نحوه امتیازدهی:
- اندازه گروپ تیراندازان توسط داوران مجرب و بوسیله کولیس اندازه گیری می شود .
- هر کارت توسط سه داور اندازه گیری و میانگین سه رای مکتوب شده داوران به عنوان رکورد تیرانداز ثبت خواهد شد .
- گروپ بصورت CTC یعنی مرکز تا مرکز دورترین شات ها اندازه گیری می شود (استفاده از کالیبرهای کوچکتر مزیتی محسوب نمیشود زیرا برای محاسبه CTC به اندازه قطر کالیبر مورد استفاده از گروپ مورد نظر کسر می شود )
- مجموع سایز گروپ ۵ کارت تیراندازان بصورت میانگین در جدول نتایج نهایی اعلام خواهد شد .
- همه گروپ ها بر حسب میلی متر و moa ثبت می شوند .
شکست تساوی:
- چنانچه دو یا چند شرکت کننده دارای گروپ های هم اندازه در کارت اول، دوم، سوم، چهارم یا پنجم از یک مسافت معین باشند، شرکت کننده با جمع امتیاز بهتر، بالاتر از شرکت کننده با جمع امتیاز بدتر قرار می گیرد و در این مورد نزدیکی شات ها به مرکز سیبل مورد نظر هم به کمک تیرانداز می آید. بدین ترتیب اصطلاحاً می گوییم، امتیازات مساوی شکسته شده است.
- چنانچه دو یا چند شرکت کننده دارای گروپ های هم اندازه باشند، جمع امتیازات هرکدام باید با دقتی گزارش شود، که امتیاز مساوی شکسته شود ( به عبارت دیگر تا تعداد رقم اعشاری محاسبه و گزارش شود که جمع امتیاز بزرگتر از جمع امتیاز کوچکتر تمییز داده شود). اگر از این طریق هم امتیاز مساوی شکسته نشد، شرکت کننده ای که کوچک ترین اندازه گروپ را شلیک کرده است، جلو تر از دیگر شرکت کنندگان قرار می گیرد .
جریمه ها:
- شلیک کمتر از ۵ منجر به افزایش یک MOA معادل ۱.۴۵ سانت به گروپ می شود و شاخص این امر برگه های متحرک نصب شده پشت کارت و بررسی تیم داوری می باشد .
- هر شرکت کننده ای که متوجه شلیک متقاطع رقیبش به سیبل خود شود، باید موضوع را بلافاصله به افسر میدان (فرد مسئول میدان تیراندازی که وظیفه اش نظارت بر تمامی امور مربوط به تیراندازی در خط آتش است) گزارش دهد.
- هر شرکت کننده ای که به دلیل گزارش کردن شلیک متقاطع رقبایش و یا هر دلیل غیرقابل پیش بینی دیگری (به غیر از عمل نکردن یا خرابی تفنگ) زمان را از دست بدهد، به ایشان زمان اضافه جهت تکمیل تیراندازی تعلق می گیرد؛ زمان تخصیص داده شده برابر با زمان تلف شده می باشد و افسر میدان ، مسئول یادداشت کردن زمان تلف شده تحت شرائط فوق می باشد. در صورت امکان، افسر میدان باید محل دقیق شلیک های متقاطع را شناسایی و کتباً یادداشت می نماید و سپس تیرانداز مورد نظر را جهت تکمیل گروپش با شلیک به سیبل هدایت کند .
- وقتی که مسئولین مسابقات، یک شلیک متقاطع (کراس فایر) یعنی شلیک به کارت تیرانداز دیگر را تشخیص دهند که توسط فردی که شلیک متقاطع را انجام داده اعلام نشده است مبدا شلیک های متقاطع را تعیین کرده و محل و موقعیت بنچ (میز شلیک) را شناسایی می کنند. چنانچه مجموع شلیک های فرد شلیک کننده به سوی سیبل خود و سیبل دیگری (هدف مورد اصابت شات متقاطع) از تعداد شلیک های مجاز بیشتر باشد، آنگاه جریمه در نظر گرفته می شود. در قانون این مسابقات، جریمه در نظر گرفته شده برای عدم اعلام شلیک متقاطع توسط فرد شلیک کننده ، عدم ثبت امتیاز یا اندازه گروپ برای کل اعضای تیم است و در صورت اعلام ۱ moa به اندازه گروپ وی افزوده خواهد شد.
کارت هدف مسابقات گروپ ( جمع تیر )تفنگ های بادی – ۵۰ متر
AIR RIFLE BENCHREST 50 METER
قوانین مسابقات بنچ رست ۵۰ متر- IRBR
قوانین ایمنی
• تیرانداز نمی تواند سلاح خود را بدون کاور و یا هاردکیس در محل مسابقه حمل کند. این محیط شامل محل پارک وسایل نقلیه ، سالن های محل مسابقه و کلیه محیط های عمومی می باشد. هرگونه مسلح سازی ، نشانه روی و استفاده از سلاح در محیط های عمومی مجاز نمی باشد. عدم رعایت این موارد منجر به دریافت اخطار و یا حذف تیرانداز از مسابقه خواهد شد. تغییر در تنظیمات فنی تفنگ و قدرت آن در زمان مسابقه پس از مرحله بازرسی تجهیزات و دریافت تاییدیه بازرسی، مجاز نمی باشد. محرز شدن این موضوع بدون اخطار منجر به رد صلاحیت تیرانداز و حذف از مسابقه می شود.
• برای برگزاری ایمن و منظم مسابقه توجه به علایم درج شده و راهنمایی داوران ضروری است.
قوانین ایمنی میدان مسابقه
• تا زمان فراحوانی تیرانداز توسط داوران خط ، هیچ تیراندازی حق ورود به میدان مسابقه (مکان مشخص شده برای تیراندازی به اهداف) را ندارد.
• در زمان ورود به میدان ، سلاح درون کاور و یا هاردکیس بر روی زمین و پشت میز قرار می گیرد. بعد از اتمام زمان قرارگیری تجهیزات جانبی (رست و بادنما و … ) و تأیید ایمنی میدان و با اعلام داور خط مبنی بر قرارگیری سلاح ها ، تیراندازمجاز به قرار دادن سلاح بر روی میز خواهد بود. ساچمه گذاری سلاح ها تا زمان اعلام داور خط شروع مسابقه مجاز نمی باشد. ساچمه گذاری سلاح و خشاب قبل از ورود به میدان مسابقه مجاز نبوده و خشاب/خشاب ها باید به صورتی بر روی میز قرار گیرد که برای داوران خط آتش از نظرخالی بودن قابل رؤیت باشد. مسلح سازی سلاح تا زمان اعلام شروع مسابقه توسط داور خط مجاز نبوده و در صورت رعایت نکردن این موضوع ، تیرانداز بدون اخطار رد صلاحیت شده و از مسابقه حذف خواهد شد.
• استفاده از ایرماف ، ایرپلاک و هدست در زمان مسابقه توسط تیرانداز مجاز نمی باشد.
شلیک قبل از شروع و یا بعد از پایان یافتن زمان مسابقه (صدای سوت شروع و پایان یا اعلام فرمان های اضطراری داور مسابقه) مجاز نمی باشد. عدم رعایت این موضوع منجر به دریافت اخطار کسر جریمه و یا حذف تیرانداز از مسابقه با نظر کمیته داوری می شود.
• در زمان های اضطراری و یا بررسی کارت اهداف از طرف داوران خط / افسر میدان در خطوط آتش ، با اعلام داور همه تیراندازان ملزم به ایمن سازی سلاح های خود خواهند بود. این کار با ایمن سازی سلاح (باز کردن گلن و خارج سازی خشاب) و قرار دادن پرچم ایمنی در لوله تفنگ توسط تیراندازان انجام می شود.
کلاس ۵۰ متر آزاد :
- استفاده از سلاح های کالیبر ۴.۵ یا ۱۷۷ و ۵.۵ یا ۲۲ مجاز است .
- استفاده از هر نوع تفنگ بادی با سیستم دستی یا خودکار مجاز می باشد.
- سیستم قدرتی سلاح می تواند فنرپیستون یا PCP باشد.
- استفاده از قنداق های اصلی یا سفارشی و دست ساز مجاز است.
- نصب رگولاتور خارجی و داخلی ، وزنه لوله ، ایراستریپر سر لوله و پد های زیر بچه قنداق مجاز است ( این تجهیزات جانبی در وزن کلی تفنگ محاسبه می شود ).
- محدودیتی برای اندازه و حجم مخزن هوا ( air cylinder ) وجود ندارد (مخزن هوای جدا از تفنگ مجاز نیست ومخزن باید یکی از قطعات سلاح و در مجموع وزن کلی آن باشد(. استفاده از مخزن دست ساز وغیر استاندارد مجاز نمی باشد.
- استفاده از دوربین با هر بزرگنمایی مجاز است.
- محدودیتی برای حداکثر وزن تفنگ به همراه متعلقات وجود ندارد.
- قدرت خروجی سلاح محدودیتی ندارد.
- فاصله تیراندازی متر است.
- کارت هدف در این کلاس در اندازه A3 بوده و شامل ۲۵ هدف در پنج ردیف و ۵ هدف قلق در سمت چپ کارت هدف است.
- برای هر تیرانداز یک کارت هدف و ۲۰ دقیقه زمان برای تکمیل آن در نظر گرفته شده است که این زمان شامل اهداف قلق هم می شود.
شلیک به اهداف قلق به هر تعداد مجاز است اما تنها یک شلیک برای هر هدف امتیازی مجاز است. شلیک اضافه به هر یک از باکس ها باعث اختصاص امتیاز پانچ دورتر بعلاوه یک امتیاز منفی می شود .
امتیازدهی کلاس ۵۰ متر:
اندازه رینگ ها : X = 0.4cm ۱۰ = ۱cm ۹=۱.۸۸ ۸=۲.۶۹ ۷=۳.۵۳ ۶=۴.۲۶
قوانین امتیازدهی مشابه ۲۵قوانین فدراسیون جهانی بنچ رست WRABF است :
- برخورد به رینگ مرکزی X محاسبه می شود.
- تنها شلیک هایی که به داخل باکس هدف های آبی رنگ برخورد کنند مورد محاسبه قرار می گیرند.
- برای شلیک هایی که بیرون از رینگ های امتیازی و داخل باکس برخورد کند ، تنها ۵ امتیاز محاسبه می شود.
- برای هر باکس امتیازی تنها یک شلیک مجاز است و در صورت داشتن شات اضافه امتیاز دورترین پانچ محاسبه و در ازای هر شات اضافه یک منفی ۱ لحاظ می شود .
- شلیک های انجام شده به سایترها (قرمز رنگ ) اگر از خط جدا کننده بالاتر و در بخش هدف های امتیازی برخورد کند ، به عنوان شلیک به هدف های امتیازی محاسبه می شوند و تنها در اولین شلیک در صورت چنین اتفاقی مراتب به افسر میدان اطلاع داده شده و از دور امتیازدهی خارج می شود (صرفا با هماهنگی افسر میدان و اولین پانچ سیبل) .
- بالاترین امتیاز ۲۵۰ با ۲۵X می باشد.
- پیش از این در مسابقات ۵۰ متر تفنگ بادی در ایران از سیبل ریمفایر استفاده می شد که به لحاظ طراحی و سطح امتیاز قابل کسب برای تفنگ بادی استاندارد نبود لذا انجمن IRBR سیبل ۵۰ متر تفنگ بادی را طراحی نموده و مورد استفاده قرار می دهد.
ساچمه :
• ساچمه های مورد استفاده باید از جنس سرب و در کالیبرهای ۰.۱۷۷ – ۰.۲ – ۰.۲۲ اینچ باشند.
رست ها و کیسه شن ها:
استفاده از رست یا کیسه شن دو تکه یا یک تکه مجاز است .
به طور کلی رست جلو محدودیتی از نظر وزن ، مواد ساخته شده و نوع طراحی ندارد و قفل نمودن سلاح داخل فک رست یا تثبیت آن توسط بند و … در رست و کیسه شن مجاز نیست.
۲۵ متر حداکثر ۲۷ ژول (هوی ورمینت Heavy Varmint)
کلاس هوی ورمینت Heavy Varmint
• استفاده از هر نوع تفنگ بادی با سیستم لودینگ دستی و مکانیکی مجاز می باشد
• سیستم قدرتی سلاح می تواند فنرپیستون یا PCP باشد.
• استفاده از قنداق های سفارشی یا دست ساز مطابق با تصویر زیر مجاز است
نصب رگولاتور خارجی و داخلی ، وزنه لوله ، ایراستریپر سر لوله و پد های زیر بچه قنداق مجاز است )این تجهیزات جانبی در وزن کلی تفنگ محاسبه می شود(.
• محدودیتی برای اندازه و حجم مخزن هوا ((air cylinder وجود ندارد. (مخزن هوای جدا از تفنگ مجاز نیست و مخزن باید یکی از قطعات سلاح و در مجموع وزن کلی آن باشد(. استفاده از مخزن دست ساز وغیر استاندارد مجاز نمی باشد.
• استفاده از دوربین با هر بزرگنمایی مجاز است.
• حداکثر ۶.۸۰۳ کیلوگرم وزن برای تفنگ به همراه متعلقات مجاز است.
• قدرت خروجی حداکثر تا ۱۲/۲۷ ژول مجاز است (میانگین ۳ شلیک )
• فاصله تیراندازی ۲۵ متر است.
• کارت هدف ۲۵ متر WRABF و سه کارت برای هر تیرانداز در مسابقه مورد استفاده قرار می گیرد.
• زمان ۲۰ دقیقه برای هر کارت هدف در نظر گرفته شده است.
کالیبرهای ۰.۱۷۷ – ۰.۲ – ۰.۲۲با استفاده از گیج کالیبر ۰.۲۲۴ .و قوانین WRABF امتیازدهی می شوند.
امتیازدهی در کلیه کلاس های ۲۵ متر ( آزاد و استاندارد) :
کارت هدف ۲۵ متر مورد استفاده (قطع A3) که در کلیه کلاس های ۲۵ متر آزاد ، هیوی ورمینت و لایت ورمینت (هر تیرانداز سه کارت) استفاده می شود:
• هر کارت هدف از ۲۵ باکس هدف امتیازی ( Scoring box ) تشکیل شده است. در داخل هر جعبه یک هدف با ۶ رینگ از امتیاز ۵ تا ۱۰ قرار دارد ، تیراندازی به این اهداف به هر تعداد مجاز بوده ولی برای هرجعبه از هدف های امتیازی تنها یک شلیک مجاز است.
امتیازهای قابل کسب
۴- تجهیزات جانبی و مشخصات :
ساچمه :
• ساچمه های مورد استفاده باید از جنس سرب و در کالیبرهای ۰.۱۷۷ – ۰.۲ – ۰.۲۲ اینچ باشند.
رست ها Rests :
در کلاسهای استاندارد HV و LV رست جلو تنها باید قسمت جلویی قنداق تفنگ بچه قنداق forearm را پوشش دهد. رست پشتی تنها قسمت انتهایی قنداق را پوشش می دهد. هیچ کدام از دو رست نمی تواند به میز یا تفنگ یا به یکدیگر متصل باشند. هر دو بخش باید قابلیت حرکتمستقل از قسمت دیگر را داشته باشد.
الف :رست جلو Front Rest :
به طور کلی رست جلو محدودیتی از نظر وزن ، مواد ساخته شده و نوع طراحی ندارد. رست جلو باید داری بخشی به صورت کیسه شن (( sand bag با جنس نرم و انعطاف پذیر باشد . بخش جلویی تفنگ نباید با هیچ بخشی از رست به غیر از کیسه شن مذکور تماس داشته باشد به طوریکه پایین بچه قنداق باید با بخش بالایی کیسه شن ( sand bag ) برخورد داشته باشد.
رست جلو می تواند دارای تنظیمات حرکتی عمودی و افقی (vertical and horizontal ) با هر نوع عملکردی باشد.
ب: رست پشتی Rear Bag :
رست پشتی می تواند یک کیسه و یا مجموعه ای از کیسه های حاوی شن یا ماسه باشد. کیسه پشتی در صورتی که تنظیم کننده عمودی یا افقی نداشته باشد ممکن است شامل یک ارتفاع دهنده عمودی vertical spacer نیز باشد. ارتفاع دهنده عمودی مورد استفاده نمی تواند دارای برجستگی هایی برای اتصال به بخش بالایی میز بوده و همچنین نمی تواند متصل به کیسه شن باشد. ارتفاع دهنده ها می توانند از جنس چوب یا لاستیک باشند.
ج : کیسه شن Sand Bag :
کیسه های شن باید از جنس چرم یا الیاف پارچه و از شن پر شده باشند. کیسه باید انعطاف پذیر باشد و قطر شن های داخل آن نباید از ۳ میلی متر یا ۰.۱۲ اینچ بیشتر باشد. تنها در قسمت کف میتوان برای افزایش پایداری کیسه از شن های درشتتراستفاده کرد. استفاده از کیسه هایی که از چرم خشک و ضخیم، پلاستیک یا چوب با پوشش چرم ساخته شده اند مجاز نیست. میتوان در سطح کیسه ها از موادی استفاده کرد که جلوی سر خوردن و لغزیدن کیسه را میگیرند.
میتوان برای ثابت کردن سلاح تالک یا مواد و نوارهای ضد لغزش به کار برد.
نکته : در کلاس های آزاد (open) محدودیتی برای نوع رست و یک تکه بودن آن (متصل بودن رست جلو و عقب) وجود ندارد اما همچنان قفل نمودن سلاح داخل رست غیر مجاز و = DQ می باشد (قوانین بخش مهار سلاح در بند بعدی شامل کلاس آزاد نیز می گردد) .
مهار تفنگ:
در حین رقابت هیچ شرکت کننده ای مجاز به قفل نمودن سلاح داخل رست از طریق فک رست یا هر روش دیگری نیست و این اقدام در صورت تایید داوران منجر به DQ (سلب صلاحیت از ادامه مسابقه) می گردد .
زمانی که تفنگ بر روی رست جلو یا پشتی قرار دارد نباید با بالا آوردن تفنگ توسط داور، رست ها نیز همراه با تفنگ بالا بیایند. تفنگ بوسیله گیره رست می تواند بسته باشد البته به طوری که حرکت جلو و عقب داشته و باعث مهار تفنگ نشود.
رست جلو یا پشتی نباید جلوی لگد و پس زنی تفنگ را بگیرند لذا هر لحظه ای که داور جهت تست ریکویل و آزاد بود حرکت سلاح روی رست به تیرانداز فرمان جدا شدن از سلاح را صادر نماید ، تیرانداز پس از شلیک (در صورت لود بودن سلاح ) باید از سلاح جدا شود (بدون دستکاری در تجهیزات) و امکان تست را برای داور مهیا نماید. اتصال تجهیزات رست به میز مجاز نمی باشد.
کپسول هوا برای شارژ تفنگ :
کپسول های مورد استفاده برای شارژ تفنگ های بادی باید از نظر استفاده ایمن باشند. ( تاریخ انقضای معتبر و مشخص روی کپسول ها درج شده باشد و همچنین فشار کاری شیر و بدنه یکی باشد ). ایمنی کپسول ها توسط افسر بازرسی تجهیزات در زمان تعیین شده برای بازرسی تجهیزات تیرانداز مورد ارزیابی قرار گرفته و تایید می شود.
تست کرنوگرافی :
تمامی سلاح های مورد استفاده تیراندازان قبل از مسابقه توسط افسر بازرسی تجهیزات از نظر سرعت خروجی اعلام شده برای هر کلاس و با استفاده از دستگاه کرنوگراف مستقر در محل بازرسی مورد آزمایش قرار می گیرند.