سیکل آتش و سرعت واکنش تفنگ بادی
سیکل آتش و سرعت واکنش تفنگ بادی
سرعت واکنش تفنگهای بادی باعث میشود تیراندازی با بعضی از آنها نسبت به بقیه راحتتر باشد.
سیکل یا چرخه آتش اسلحه بادی یعنی مدت زمان بین رهاشدن برگه ماشه، و خروج ساچمه از لوله اسلحه است و معمولا به لاکتایم معروف است. این عمل سریع انجام میشود و معمولا بیش از ۱۵ هزارم ثانیه طول نمیکشد. با این همه، لاکتایم یکی از ویژگیهای بسیار مهم تمام اسلحههای بادیست. در اصل، به دلیل لاکتایم است که تیراندازی با بعضی تفنگ بادیها در مقایسه با بقیه، آسانتر و راحتتر به نظر میرسد.
از دیدگاه نظری، هرچقدر لاکتایم سریعتر باشد، اسلحه دقیقتر است. هرچند لاکتایم خود، حاصل ترکیب دو فرایند دیگر است که هر یک به تنهایی، تأثیری معین بر چرخه آتش تفنگهای بادی میگذارند. اینها عبارتند از زمان واکنش یا اکشنتایم و، زمان خروج، یا بَرِلتایم.
بَرِل تایم Barrel Time
در بیشتر تفنگهای بادی، کوتاهترین جزء لاکتایم، برلتایم است. واضح است که این فرایند در انتهای چرخه آتش تفنگ صورت میگیرد. این فرایند عبارت است از مدت زمانی که طول میکشد ساچمه درون لوله حرکت کند و از دهانه آن خارج شود. معمولا خروج یک ساچمه پُرشتاب از لولهای کوتاه، با خروج گلوله ای کم شتاب از لوله ای بلند چندان تفاوت ندارد، و به عبارت دیگر، برلتایم، در فرایند لاکتایم تفنگ بادی چندان تأثیرگذار به شمار نمیرود.
اکشن تایم (زمان واکنش) Action Time
تأثیرگذارترین عامل بر لاکتایم، زمان واکنش است. این فرایند مربوط است به آغاز چرخه آتش. یعنی همان لحظه ای که ماشه کشیده میشود. در این زمینه، به نسبت تنظیمات مختلف اسلحه ها، تفاوت های بسیار تأثیرگذاری ممکن است وجود داشته باشد. اسلحه های بادیِ فنری، زمان واکنش طولانی تری نسبت به تفنگهای پی.سی.پی (هوای فشرده از پیش شارژشده) دارند. عملکرد تفنگهای پی.سی.پی نیز به نسبت نوع طراحی ها ممکن است خیلی متفاوت باشد. در این میان اسلحه های پی.سی.پی الکترونیکی سریعترین زمان واکنش را دارند.
در تفنگهای فنری، زمان واکنش، با حرکت پیستون به جلو، تحت فشار فنرِ رهاشده آغاز میشود. این فرایند با جهش پیستون تحت فشار هوای فشرده ادامه مییابد، و در نهایت با رسیدن پیستون به انتهای سیلندر هوای فشرده کاملا متوقف میشود. زمان واکنش یک تفنگ بادی فنری، همیشه با بَرلتایم آن تداخل میکند. چرا که ساچمه همیشه پیش از توقف حرکت پیستون، حرکت در لوله را آغاز می کند. با این همه در یک تفنگ بادی فنریِ با تنظیم مناسب، زمان واکنش باید پیش از خروج ساچمه از لوله خاتمه یابد.
در یک تفنگ پی.سی.پیِ مکانیکی، زمان واکنش با حرکت hammer یا همان چکش به جلو تحت تأثیر فنرفشرده ، آغاز میشود. این فرایند مادامی که چکش ضربه میزند و سوپاپ یا ولو را باز میکند ادامه می یابد، و در نهایت با بسته شدن سوپاپ کاملا پایان میگیرد. این دقیقا در همان لحظه ای خواهد بود که ساچمه وارد لوله تفنگ میشود. البته، اسلحه های پی.سی.پی، گذشته از قدرت شلیکشان، به دلیل چکش و فنر بسیار کوچکتر نسبت به تفنگهای فنری، از زمان واکنش کوتاه تری نیز برخوردار هستند. و به همین دلیل است که چرخه آتش تفنگ های پی.سی.پی، لگدزنی بسیار کمتری دارند.
با این همه، زمان واکنش تفنگهای الکترونیکی پی.سی.پیِ دِی استیت (Daystate) که در سال ۲۰۰۳ عرضه شد، از این هم میتواند کوتاهتر باشد. در ساختار دو تا از بهترین اسلحه های این شرکت، یعنی پالسر و رِدوُلف، به جای چکش از solenoid سولنوید استفاده شده است. با این ابتکار، دریچه به قدری سریع باز میشود که، در واقع بَرِلتایم در این سلاح ها به مهمترین عامل تأثیرگذار در لاکتایم اسلحه تبدیل میشود!
تفنگ روسو، از مجموعه رِدوُلف، یک پی.سی.پیِ الکترونیکی است، برخوردار از سریعترین لاکتایم تفنگهای بادی.
لاکتایم – نکته اصلی LOCK TIME – THE KEY
به این ترتیب، با توجه به اینکه لاکتایم بیش از چند هزارم ثانیه یا کمتر طول نمی کشد، چرا تأثیری به این اندازه مهم بر قابلیت تیراندازی یک اسلحه بادی می گذارد؟ خوب، زمان در این میان واقعا اهمیت دارد. چرا که هرچقدر خروج ساچمه از لوله طولانی تر شود، احتمال تکان خوردن و جا به جاییِ هدف از لحظه چکاندن ماشه بیشتر خواهد شد.
در مورد تفنگ های فنری، فرد تیرانداز فقط با لگدزنیِ تفنگ در اثر حرکت سنگین پیستون، دست و پنجه نرم نمی کند. بلکه مدت زمانی که طول می کشد تا ساچمه به هدف اصابت کند نیز بسیار مهم است. اگر چهارچوب زمانی چرخه آتش یک تفنگ بادی فنری را بررسی کنید، متوجه خواهید شد، تیراندازی دقیق با این اسلحه خیلی دشوار است! (به همین دلیل است که میگویند اگر به خوبی بتوانید با یک تفنگ بادی فنری تیراندازی کنید، استفاده از هر نوع تفنگ دیگری برایتان دشوار نخواهد بود.)
اما در مورد پی.سی.پی ها باید گفت، این تفنگها لگدزنیِ اندکی دارند، و باعث اختلال در هدفگیری تیرانداز نمیشوند. هرچند در این میان، باز هم طی چرخه آتش، حرکت و جنبش وجود دارد؛ ولی این جنبش نسبت به تفنگهای فنری اندک است. طبق قانون نیوتون، تفنگ در شانهتان تکان میخورد تا با شتاب حرکت چکش و تأثیر سوپاپ، طی مرحله زمان واکنش مقابله کند. به این ترتیب، هرچقدر این مدت زمان بیشتر به طول بیانجامد، احتمال خطارفتن هدف در فاصله بین چکاندن ماشه تا خروج ساچمه بیشتر خواهد شد.
علاوه بر این، پی.سی.پی های مکانیکی، به نسبت مدلهای طراحی خود، زمان واکنشهای متفاوتی دارند. در ساده ترین مدل های این نوع اسلحه ها که با گشوده شدن سوپاپ کار میکنند، با ادامهپیداکردن فرایند حرکت ساچمه، زمان واکنش کندتر خواهد شد. همچنین با خاتمه یافتن فشار هوای موجود در سیلندر، به وضوح احساس خواهید کرد که از جنبش ها و تکان های داخل تفنگ نیز به تدریج کاسته میشود. به این ترتیب تیرانداز دشوار خواهد توانست از این طریق به نتایج ثابتی دست یابد.
اما این ویژگی در مورد انواع پیچیده تر تفنگ های بادی پی.سی.پی صادق نیست. یعنی، با استفاده از نصب Slingshot hammer و یا برخی سیستم های خاص valve که در مدلهایی مثل پی.سی.پی های بروکوک و دی استیت استفاده شده است، این فرایند بهبود یافته است. اما با این همه، این یک واقعیت است که تیراندازی دقیق با یک پی.سی.پیِ برخوردار از زمان واکنش هفت هزارم ثانیه ای، راحت تر از تیراندازی با اسلحهای با اکشن تایم ۱۱ هزارم ثانیه ایست. هرچند بنظر نمیرسد چهار هزارم ثانیه در دقت تیراندازی مؤثر باشد، اما حقیقت اینجاست که این رقم براستی در این فرایند تأثیرگذار است!
به همین دلیل است که میتوان با پی.سی.پی های الکترونیکی دی استیت، به راحتی با دقت تیراندازی کرد. زمان واکنش این تفنگ ها –و در نتیجه لاکتایم کُلیِ تفنگ به قدری اندک است که خیلی ممکن است حتی زمانی که فکر میکنید شلیکتان به خطا رفته، ساچمه درست روی هدف بنشیند!
تحت فرایند دیجیتالِ پی.سی.پی های الکترونیکی، در مقایسه با پی.سی.پیهای مکانیکی، زمان واکنش تا ۹۰ درصد کاهش مییابد. به این ترتیب در عمل، بَرلتایم تنها عامل تعیین کننده چرخه آتش خواهد بود. معمولا لاکتایم کلی این تفنگها به پنج هزارم ثانیه کاهش خواهد یافت. یعنی به قدری سریع که اسلحه هنگام شلیک هیچ تکانی نخواهد داشت.
با کنترل کامپیوتری سوپاپ ها و فشار هوا، با استفاده از روش اِم.سی.تی (Mapped Compensated Technology) که در پی.سی.پی های پیشرفته دِی استیت نیز موجود است، شلیک گلوله به همان اندازه که سریع است، دقیق نیز هست. به همین دلیل است که به سادگی میتوان باتفنگ هایی مثل Pulsar و Red Wolf تیراندازی کرد. چرا که لاکتایمشان به تیرانداز فرصت نمیدهد شلیکش به خطا رود!
با تشکر از آقای هومن مجلل بابت پیشنهاد ترجمه مقاله
منبع : http://daystate.com/lock_time/