جایگاه مهارت در تیراندازی بنچ رست
سوالات زیادی در ذهن تیراندازانی وجود دارد که برای اولین بار با این سبک از تیراندازی و مسابقات آن مواجه می شوند
در این مقاله سعی داریم برای مهمترین سوالاتی که در نگاه اول برای هر بیننده ای که مسابقات بنچ رست را مشاهده می کند ایجاد می شود پاسخ بیابیم .
مقدمه :
برخورد ابتدایی با بنچ رست بدون شناخت کافی باعث طرح عجولانه نظریه هایی می شود که همواره از طرف تیراندازان بنچ رست با دعوت به تیراندازی و آشنایی بیشتر مواجه می شود .
اما نیاز است مطالب مطرح شده در این مقاله بصورت منطقی و علمی پاسخ داده شود
مهارت تیراندازی چیست ؟ در تعریف کلی میتوان گفت مهارت تیراندازی ، دانش و توانایی انجام عملی تیراندازی را در بر میگیرد. تیراندازی می تواند هر سبک و کلاسی را در بر بگیرد و این تنها تفاوت هایی در نوع مهارت مورد نیاز در کلاسهای مختلف را ایجاد می کند .
تیراندازی یعنی تفنگ روی دست باشد نه از روی میز !!
پاسخ : واژه مهارت را باید بصورت جامع تری باز تعریف کرد ، آیا مهارت در تیراندازی صرفا شامل مهارت و تسلط روی استفاده صحیح از عضلات است ؟ قطعا خیر ، برای مثال آیا یک شکارچی ماهر تنها به اصول تیراندازی از روی دست نیاز دارد ؟ باز هم پاسخ خیر است ، موارد متعددی از سرفصل های آموزشی را می توان برای تبدیل یک تیرانداز تازه کار به یک شکارچی ماهر لیست کرد
مهارت در همه حوزه های ورزشی به سه دسته (شناختی – ادراکی – حرکتی) تقسیم می شود و تیراندازی نیز از این تقسیم بندی مستثنا نیست .
۱- مهارت های شناختی : دانش نحوه انجام تیراندازی) : آشنایی با قوانین – ایمنی در تیراندازی – آشنایی با انواع تجهیزات تیراندازی و …
۲- مهارت های ادراکی : توانایی تشخیص موارد مهم در محیط تیراندازی): کنترل هیجان – صبر – قدرت تصمیم گیری در لحظه – آنالیز ذهنی تغییرات لحظه ای بادنماها و بطور کلی بادخوانی – انتخاب زمان مناسب رها کردن تیر – مدیریت زمان و تمرکز – رفتارشناسی تفنگ – تست دقت و انتخاب پرتابه مناسب
این بخش از مهارت ها و نیازمندی های تیراندازی باعث می شود در سطح حرفه ای هر تیراندازی تنها با تفنگ مختص به خود تیراندازی نموده و از اظهار نظر هایی مانند : <… همه در مسابقه باید با یک تفنگ تیراندازی کنند> اجتناب می شود همانگونه که در تیراندازی سر دست ۱۰ متر issf نیز حتی در سطح المپیک نیز هر تیراندازی با تفنگ خود تیراندازی میکند.
۳- مهارت های حرکتی : ماشه کشی – کنترل تنفس – تنظیمات صحیح تفنگ – نگهداری صحیح و …
تفاوت در کلا سهای مختلف تیراندازی باعث می شود نقش برخی از موارد ذکر شده در نیازمندی ها و مهارت های تیراندازی کمتر و برخی نیز بیشتر شوند اما تنوع در کلاس های مختلف تیراندازی بیشتر بدلیل تنوع در سلایق افراد و تنوع در تفنگ ها و توانایی افراد است و به راحتی نمیتوان آنها را به دو بخش مهارتی و غیر مهارتی تقسیم کرد!
یک تیرانداز سر دست ماهر قطعا یک آستانه مسافتی برای مهارت خود دارد و نمی تواند همواره هر هدفی را در هر مسافتی با تفنگ خود از روی دست مورد اصابت قرار دهد ، لیکن برای اصابت اهداف دورتر یا بسیار کوچکتر نیاز به پوزیشن هایی مانند به زانو یا درازکش و … خواهد داشت همچنین عوامل موثر آب و هوایی و محاسبات بالستیک نیز به نیازمندی های او اضافه خواهند شد پس ساده نمی توان با یک تلقی اشتباه و سطحی تیراندازی به یک هدف ۱۰۰ متری از روی دست را ماهرانه تر از تیراندازی درازکش (همراه با دوپایه) به یک تارگت ۱۰۰۰ متری دانست ، به هیچ وجه !!
آنچه باعث قضاوت اشتباه در مورد تیراندازی بنچ رست می شود صرفا عدم آگاهی از نیازمندی های مهارتی ادراکی در بنچ رست بدلیل تاثیر پذیری بالا از شرایط جوی و کوچک بودن هدف در امتیاز ۱۰ است.
ما تضمین میکنیم که تنها با یک تجربه تیراندازی بنچ رست در کلاس های ۲۵ متر LV (16Joule) و 50m (45Joule) و 100Yards آزاد حتی اگر به این رشته علاقمند نشوید در مورد مهارت های مورد نیاز در این سبک از تیراندازی ذهنیت جدیدی بدست می آورید .
در کلاس ۲۵ متر لایت ورمینت که تفنگ ها حداکثر ۱۶ ژول قدرت دارند اگر تنها ۱ ثانیه در انتخاب زمان ماشه کشی اشتباه کنید یا زودتر از آنچه ذهن شما برای اعتماد به وضعیت باد نیاز دارد شلیک کنید ممکن است از سکوی نفرات برتر فاصله بسیار زیادی بگیرید و از کورس رقابت برای قهرمانی خارج شوید .
دریفت باد در کلاس های مختلف بنچ رست با توجه به کوچک بودن اهداف بسیار زیاد است و هیچ وقت بدون آشنایی و تجربه کافی نمی توان مسافت ۲۵ متر را یک رنج مبتدیانه و سهل و آسان دانست !
جمع بندی :
۱- این اندازه هدف و میزان تاثیر پذیری پرتابه از محیط است که تیراندازی را سخت یا آسان می نماید نه صرفا روش تیراندازی یا مسافت اهداف ، در بنچ رست سایز اهداف و مسافت ها و سقف قدرت های تعیین شده در قوانین به گونه ای است که چالش محیطی در اوج خود باشد و ضرورت آنالیز وضعیت بادنما ها تیرانداز را به نهایت تجمیع هوش و تمرکز دعوت می نماید .
۲- مهارت در تیراندازی بسیار مفهوم کلی و جامعی دارد و نمی توان آن را فقط در یکی از زیر فهرست های یکی از سه دسته بندی مهارت اطلاق نمود و در جسمی ترین رشته های ورزشی هم مهارت های شناختی و بخصوص ادراکی بسیار اهمیت دارند ، در بنچ رست نیز با کوچک شدن اهداف و تعیین حداکثر قدرت مناسب برای هر مسافت ، نقش مهارت های جسمی اندکی کاهش یافته و به اهمیت مهارت های ادراکی افزوده شده است .
هرگاه تیراندازی بتواند امتیاز ۱۰ و X سیبل های بنچ رست را بصورت سردست و به تکرار مورد اصابت قرار دهد می توان گفت بنچ رست یک رشته غیر مهارتی و تجهیزات محور است !
در حال بروزرسانی و تکمیل …